Vzmetnice Marsen, kakovostna ležišča izdelana v Sloveniji

Dober spanec za zdrav vsakdan

Smeh je pol zdravja, za druga polovico pa bi mirno lahko rekli, da je to kakovosten spanec. Med spanjem potekajo številni procesi – spanje obnavlja organizem in vrača vitalnost, pomaga pri koncentraciji in spominu in nas predvsem polni z energijo za vse izzive, ki nas čakajo čez dan. Spanje je aktiven proces, njegovo pomanjkanje pa vpliva tako na čustveno kot na telesno zdravje.

Koliko spanja potrebujemo?

Čeprav velja, da odrasla oseba potrebuje od sedem do osem ur spanja na noč, je potreba po spanju odvisna od vsakega posameznika. Nekateri strokovnjaki pravijo, da, dokler se zjutraj zbujamo sveži, spočiti in polni energije in nas čez dan ne muči prevelika zaspanost, potem smo najverjetneje spali dovolj. Žal pa nas večina vsaj sem in tja pozna tisti občutek, ko se, četudi smo spali osem ur, zjutraj zbudimo še bolj poklapani, kot pa smo bili zvečer. Poleg kvantitete, torej ur spanja, je prav tako pomembna kakovost spanca. Na slednjo v največji meri vplivamo sami. S tem, da vstajamo in hodimo spat ob približni isti uri; da je spalnica prezračena (idealna spalna temperatura je med 18 in 19 stopinjami), zatemnjena ter da iz nje odstranimo elektronske naprave; da zvečer nismo pretirano fizično aktivni ter da se umirimo; da pred spanjem ne uživamo mastne in sladke hrane, kofeina, alkohola, tobaka. Vedno več se govori tudi o rastlinah v spalnici. Za bolj miren spanec bodo poskrbeli jasmin, sivka, taščin jezik, aloe vera, gardenija in čopasta zelenčica.

Ko je vse to urejeno, poskrbimo še za pravo ležišče in dober spanec je skoraj gotovo zagotovljen.

 

Kako izberemo pravo ležišče?

Trdo ali mehko? Veliko ali manjše? Ko gre za ležišča, se poraja ogromno vprašanj … Kakovost našega spanca ni odvisna samo od postelje, veliko pomembnejše je jedro ležišča. Toda, kako izbrati pravo polnilo zase: lateks, penasta ležišča, vzmetnice, vodno ali zračno jedro? Odgovor je preprost in ga je mogoče povzeti zelo na kratko. Ležišče mora ustrezati vsakemu posameznemu uporabniku. Pozorni moramo biti na telesno višino, ki je izražena kot indeks telesne mase (ITM).

 

Izbira jedra

Zavedati se moramo, da kakovostno spanje ni vedno pogojeno s ceno („najdražje je najboljše“). Pri izbiri conskih jeder bodite pozorni samo na telesno višino. Zmotno je mišljenje, da je 5-consko ležišče slabše kot 7-consko. Vsako jedro mora delovati na telo tako, da cone pravilno podpirajo hrbtenico in tako dosežemo pravo lego. Lega hrbtenice mora biti v naravnem položaju (oblika črke S), ne glede na to, v kakšni legi spimo (na hrbtu, boku ali trebuhu).

Pri najustreznejšem položaju telesa in ležišča je zelo pomembna trdota jedra. Če imamo premehko jedro, se nam v ledvenem delu preveč usloči (učinek viseče mreže). Pretrdo ležišče da občutek lebdenja. Jedro mora biti ravno prav trdo oziroma mehko glede na telesno težo in višino. Priporočamo srednjo trdoto.

Velikost postelje

Za kakovostno spanje je izredno pomembna velikost postelje. Širina postelje naj bo vsaj 80 cm na osebo in dolžina 10−15 cm daljša od telesne višine. Višina jedra od tal do vrha pa naj bo 55−60 cm. Ko se usedemo na rob postelje, morata biti stegnenica in golenica pod pravim kotom. Pravilno izbrana višina nam omogoča, da se lažje uležemo v posteljo in vstanemo iz nje.

Vzmetnica, lateks, pena?

Posteljno jedro iz lateksa, pene ali vzmetnica? O izbiri posteljnega jedra smo povprašali strokovnjake iz podjetja Marsen: ”Na izbor jedra vpliva vaš način spanja (bok, trebuh, hrbet), zdravstvene posebnosti (alergije, bolečine v hrbtu …) ter seveda želje in potrebe.” Sogovorniki poudarjajo, da morajo biti pri lateks ležišču ali vzmetnici obvezno letvene podloge ter da moramo biti pozorni na razmik med samimi letvicami – razmik pri lateksovih jedrih je namreč lahko tudi večji od standardnega (2-3 cm). Pri vzmetnicah (žepaste vzmeti manjšega premera) pa ne sme biti večji razmik, saj vzmeti potrebujejo dobro oporo (da vzmet ne gre v prazen prostor), da se jedro ne deformira. Ob tem pa se je treba še odločiti, ali bomo imeli dvigljive ali toge letvene podloge.

Lateks (jedro je izdelano iz drevesne smole kavčukovca) je sicer idealna izbira za vse, ki jih mučijo alergije, hkrati pa malo slabše vpija vlago. Lateks je snov, ki je sama po sebi izredno elastična in se zelo dobro prilagaja obliki telesa. S svojo celično strukturo in penjenjem zagotavlja odličen pretok zraka. Lateks je tudi zelo higieničen in antibakterijski ter antistatičen in zato ne privablja prahu. V njem se ne zadržujejo bakterije, ki so razlog za nastanek in razvoj alergij, astme ali dražljivega nahoda. Ležišče iz lateksa nudi maksimalno udobje in pravilno ortopedsko lego hrbtenici. Ležišče razbremeni medvretenčne diskuse ter regenerira in sprošča hrbtne in vratne mišice. Telesu omogoča normalen pretok krvi, prožnost ožilja ter dober pretok zraka.

V prid pene govorijo njene dobre higienske razmere, nekateri kot slabost navajajo morebitne vdolbine, ki sčasoma ostanejo na ležišču.

Kaj pa vzmetnice? Pomen vzmetnic je v sami vzmeti, ki se uporablja kot osnova za ležalno podporo telesu. Poznamo šlarafijske vzmetnice, bonell vzmetnice in žepkaste vzmetnice. Šlarafijske vzmetnice imajo prepletene med seboj pokončno postavljene vzmeti. Bonell vzmeti pa med seboj niso pletene temveč povezane z žico. Iz šlarafijske izhaja žepkasta vzmetnica, saj se pri izdelavi uporabljajo podobne jeklene vzmeti. Razlika je v načinu sestavljanja vzmeti v jedru vzmetnice -pri šlarafiji so te vzmeti pletene med seboj, pri žepkastih vzmetnicah pa je vsaka vzmet posebej oblečena v tekstilni žepek, ki so med seboj povezani. ”Žepasto vzmetenje se od drugih vzmetenj razlikuje po premeru samega vzmetnega jedra. Dejstvo je, da več kot je všitih vzmeti v sistem ena zraven druge, boljša je lega telesa,” pravijo sogovorniki iz Marsena. Za vzmetnice iz šlarafijskega vzmetenja Marsenovi sogovorniki pravijo, da  sodijo med najbolj črvste vzmetnice, klasično Bonell vzmetenje pa bi priporočili tistim, ki iščejo vzmetnico za krajše obdobje.

Kaj torej izbrati? Pred časom so se raziskave lotili na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so zapisali, da so žepaste vzmeti zelo primerne zlasti za težje ljudi. Ležišče je zračno, z dolgo življenjsko dobo, a s težkim jedrom. Tudi šlarafijske vzmeti so primerne za ljudi s prekomerno težo, imajo dolgo življenjsko dobo, so izjemno prožne, se prilagodijo telesu. Treba pa je vedeti, da tako ležišče ni upogljivo, zato se ne uporablja skupaj z dnom iz letev in drugimi prožnimi podlagami. Bonell vzmetnice pa imajo najkrajšo življenjsko dobo, niso primerna za uporabo na dvižnih letvenih podih, na drugi strani pa nudijo izjemno dobro vzmetenje.

 10 zapovedi zdravega spanja pri odraslih

  1.  Hodite spat in vstajajte vedno ob isti uri
  2.  Popoldanski počitek naj ne traja dlje od 45 minut
  3.  Pred spanjem ne kadite in se izogibajte alkoholu
  4.  Pred stanjem se izogibajte mastni, pekoči in sladki hrani
  5.  Pred spanjem se izogibajte kofeinu
  6.  Telovadba izboljša spanec, a ne tik pred spanjem
  7.  Posteljnina naj bo prijetna na otip in udobna
  8.  Spalnico vedno dobro prezračite ter ugotovite, katera temperatura vam najbolj ustreza
  9.  Spalnica naj bo dobro zatemnjena, ugasnite tudi vse moteče zvoke
  10.  Postelja naj bo namenjena zgolj spanju – ne kot pisarna, delavnica ali telovadnica

Naravni materiali

Brezplačna montaža posetlj

Možna izdelava po meri

Izdelano v Sloveniji