Vzmetnice Marsen, kakovostna ležišča izdelana v Sloveniji

Posledice pomanjkanja spanca

Ko smo neprespani, nam telo daje očitne znake, ki kažejo na utrujenost. Kljub temu pa teh zaradi prevelikega stresa, adrenalina ali pa preprosto zaradi prevelike količine kave, ne opazimo. Kateri so torej znaki, ki kažejo na neprespanost in jih ne smemo spregledati.

Danes je ob vseh obveznosti včasih potrebno skrajšati kakšno noč, a kljub vsemu je prav počitek tisti, ki nam omogoča, da smo naslednji dan bolj produktivni in tisti, ki ohranja naše zdravje.

1. Lahke odločitve postanejo težke

Povsem lahke odločitve postanejo težke, in kar ne vemo, kako in kaj bi se odločili, je čas, da se naspimo. Ko smo utrujeni namreč težje razlikujemo med pomembnimi in manj pomembnimi informacijami in že majhne odločitve nam pomenijo velik napor. Poleg tega se težko skoncentriramo in imamo težave s pomnjenjem. Stvar, ki bi si jo običajno z lahkoto zapomnili ali bi jo z lahkoto razumeli, nam tako, ko smo utrujeni, kar ne gre in ne gre v glavo.

Se nikakor ne morete nasititi? Potem morda potrebujete le počitek.

2. Ste lačni, kljub temu, da ste ravno jedli

Raziskave kažejo, da lahko kronično pomanjkanje spanja moti stopnjo sladkorja v krvi in povzroči, da telo proizvaja manj leptina, hormona, ki zavira apetiti in več grelina, hormona, ki povečuje občutek lakote. Tako boste opazili, da ko ste izjemno utrujeni, da lahko pojeste več kot običajno, pa še kar ne boste siti. Poleg tega utrujeni ljudje pogosto posegajo po sladkanih živilih ali drugih karbohidratih, saj takrat potrebuje živila za dvig energije.

3. Nenehno ste prehlajeni

Neprespani ljudje so bolj izpostavljeni različnim infekcijam, kot tisti, ki so spočiti. Neka raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na noč, trikrat več možnosti, da se prehladijo, kot tisti, ki spijo okrog osem ur. Spet druga študija pa je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo le 4 ure nekaj noči skupaj, slabši imunski odziv na cepivo proti gripi kot tisti, ki spijo osem ur.

4. Čudne stvari vas spravijo v jok

Vas v jok spravijo že solzave balade? Potem je skrajni čas, da pričnete v posteljo hoditi bolj zgodaj. Brez spanja namreč postanemo bolj čustveni. V neki raziskavi, so ljudem opazovali možgane, in sicer predvsem jih je zanimalo področje imenovano amigdala, ki je odgovorno za proizvajanje strahu in tesnobe. Možgani ljudi, ki prejšnjo noč niso spali, so bili ob pogledu na grozljive podobe na tem področju kar 60 odstotkov bolj aktivni kot možgani ljudi, ki so prejšnjo noč spali. Poleg tega je raziskava pokazala, da so možgani neprespanih kandidatov slabše delovali tudi na področju, ki je odgovoren za to, da sproži prave čustvene odzive, kar razloži, zakaj, ko smo utrujeni, težje nadzorujemo svoja čustva. Ker pa utrujeni možgani hitreje shranjujejo negativne spomine kot pozitivne, pa so neprespani ljudje tudi hitreje slabovoljni. Kronično pomanjkanje spanja lahko vodi celo v depresijo.

5. Postajate nerodni

V enem trenutku srkate svojo kavo, kar na enkrat vam pade iz rok? Se sliši znano? Neprespani ljudje imajo namreč bolj počasne, manj natančne motorične sposobnosti in slabše reflekse. Prav zato takrat postanemo bolj nerodni in se jezimo sami nase, kako je možno, da nam danes vse pada iz rok ali pa da se nenehno zaletavamo v ljudi in stvari.

Če prepoznate te znake pri sebi, je čas, da si vzamete več časa za počitek in kvaliteten spanec. Seveda je danes ob vseh obveznosti včasih potrebno skrajšati kakšno noč, a kljub vsemu je prav počitek tisti, ki nam omogoča, da smo naslednji dan bolj produktivni in tisti, ki ohranja naše zdravjePrav zato je nujno, da si čas vzamemo tudi zanj. Pa lahko noč!

Naravni materiali

Brezplačna montaža posetlj

Možna izdelava po meri

Izdelano v Sloveniji